Ashihara karate organisationer i dag

En karate stilart defineres almindeligvis ud fra hvilken type kata, der trænes. Så hvis man træner Kyokushin kata, dyrker man Kyokushin karate, og hvis man træner eks. Goju-Ryu kata, dyrkes Goju-Ryu karate osv.

Udover selve stilarts temaet, er det almindeligt, at stilarter er organiseret i forskellige grupperinger. Karateinteresserede vil vide, at der er mange forskellige Kyokushin organisationer, og der er mange forskellige Goju-Ryu organisationer. Dette gælder også for Shotokan, Wado-Ryu, Shito-Ryu og alle andre store og veludbredte stilarter.

Hver og en af disse er rigtig, og hver og en af disse arbejder med en liste over netop deres dyder og fordele. Således også Ashihara karate.

Nedenfor er listet en række internationale forbund, som alle udbyder træning i Ashihara kata:

 • Enshin Karate med base i Denver, USA
 • Josui International Karate Organization med base i Matsuyama, Japan
 • Ashihara International Karate Organization (AIKO) emd base i Zuidlaren, Holland
 • International Ashihara Karate Association (IAKA) med base i St. Petersburg, Rusland
 • Ashihara Karate International (AKI) med base i Cape Town, Sydafrika
 • Ashihara BudoKai med base i Moskva, Rusland
 • New International Karate Organization (NIKO) med base i Matsuyama, Japan
 • TSG – Ashihara International Karate med base i Sverige
 • Ashihara Karate Fudoshinryu med base i Singapore

Der kan meget vel være endnu flere internationale organisationer, der opererer med Ashihara kata. Læsere er derfor velkomne til at informere om eventuelle tilføjelser til denne liste ved at sende en mail til sabaki@sabaki.dk

Selv er jeg er mest fortrolig med Josui International Karate Organization ledet af Kancho Hiroshi Harada fra Matsuyama i Japan. Kancho Harada tjente som instruktør på NIKO’s Honbu i Matsuyama for Kancho Ashihara, Hideyuki fra 1987 til 1991.
Da det stod klart, at Kancho Ashihara, Hideyuki led af den fatale ALS sygdom, blev Kancho Harada fra 1992 forfremmet til chefinstruktør for NIKO med hovedansvar for at tage sig af alle NIKO gøremål og ansvarlig for al korrespondance mellem Honbu og indenlandske såvel som udenlandske branches. Ved Kancho Ashihara, Hideyuki’s død i 1995 tog Kancho Harada sig af alle de praktiske detaljer i forbindelse med overgangen til den nye tid, og for at organisationen kunne fortsætte. Kancho Harada skrev også biografien om Kancho Ashihara, Hideyuki “The Word of Life”, og Kancho Harada fortsatte som chef instruktør for NIKO 3 år mere. Da det blev mere og mere tydeligt, at visionerne fra den afdøde Kancho Ashihara, Hideyuki for fremtiden ikke kunne realiseres under de nye forhold, fratrådte Kancho Harada fra NIKO i 1998 for at danne sin egen organisation, Josui.

Kombinationen af inspiration fra afdøde Kancho Ashihara, Hideyuki og visionerne og den utrættelige arbejdskraft af Kancho Harada har vist sig at være rigtig god. I Matsuyama området alene, opererer Josui nu med 22 dojo’s. Der er udvidet til andre regioner i Japan, og de seneste år har man også bevæget sig internationalt.

Blandt fordelene ved Josui International Karate Organization er:

 1. Solidt kendskab til alle de avancerede Ashihara kata såsom rækken af Goshin, Buki og Enshin.
 2. Non-profit organisation. Der er ingen registreringsgebyrer eller årlige gebyrer.
 3. Josui sikrer adgang til turneringer i Japan for alle dens medlemmer, også de udenlandske. Det er en livsdrøm for mange ambitiøse sportsfolk, at få oplevelsen af at konkurrere i Japan.
 4. Kancho Harada taler og skriver engelsk. Alle henvendelser bliver besvaret hurtigt.
 5. Kancho Harada, lever et roligt og sundt familieliv og tjener således som en god rollemodel for unge talenter.

Kancho Hiroshi Harada kan kontaktes på: hiryu@cnc.e-catv.ne.jp

OSU, Shihan Jens Bjerrekær, Viborg Karate Skole, Danmark