Nemzetközi Ashihara Karate szervezetek napjainkban

A karate stílust általában az határozza meg, hogy milyen típusú kata-t gyakorolnak. Tehát, ha Kyokushin formagyakorlatot csinálunk, akkor a Kyokushin stílust gyakoroljuk, és ha Goju-Ryu formagyakorlatot, akkor a  Goju-Ryu stílust és így tovább.

Emellett a stílus is kérdés, ezeket a stílusokat különböző szervezetek fogják össze. Jól ismert, hogy sok a különböző Kyokushin szervezet, és hogy sok a különböző Goju-Ryu szervezet. Ezeken kívül megy még a Shotokan, Wado-Ryu, Shito-Ryu és az összes többi nagy és jól elterjedt karate stílus is ezen szervezetek létjogosultak is. Egyébként nem maradtak volna fenn, és mindegyik működik és van listája a saját erényeiről. Igy van ez az Ashihara karate-val is.

Az alábbiakban felsorolt számos meglévő nemzetközi szervezetek tanítanak Ashihara karatét, Ashihara formagyakorlatokat :

 • Enshin karate a bázis Denver, Amerikai Egyesült Államok
 • Josui International Karate Organization a bázis Matsuyama, Japán
 • Ashihara International Karate Organization (AIKO) a bázis Zuidlaren, Holland
 • Nemzetközi Ashihara Karate Szövetség (Aika) a bázis St. Petersburg, Oroszország
 • Ashihara Karate International (AKI) a bázis Cape Town, Dél-Afrika
 • Ashihara BudoKai a bázis Moszkva, Oroszország
 • Új nemzetközi Karate Oraganization (NIKO) a bázis Matsuyama, Japán
 • TSG – Ashihara Karate International talppal Svédországban
 • Ashihara Karate Fudoshinryu alppal Szingapúr

Ezért lehet, hogy több nemzetközi Ashihara karate szervezet is működik. Az olvasókat ezért is üdvözlöm, hogy tájékoztathassam a részletekről, küldjön egy mailt, a sabaki@sabaki.dk címre.
Én legjobban ismerem a Josui Nemzetközi Karate Szövetséget, székhelye Matsuyama Japán, élén Kancho Hiroshi Harada-val.

Kancho Harada szolgált, mint oktató a Niko Honbu-ba Matsuyamában, első Kancho Hideyuki Ashihara idején  1987-1991-ig. Kancho Ashihara Hideyuki halálos betegséget kapott, mely ALS betegség volt, Kancho Harada-t 1992-ben előléptették vezető oktatónak a NIKO-ban a feladata, hogy képviselje a  NIKO-t, valamint a felelőse  minden levelezésnek a Honbu és a hazai, valamint a nemzetközi szervezetek között. Bekövetkezett 1995-ben  Kancho Ashihara Hideyuki halála, Kancho Harada felügyelt minden gyakorlati részletet az átmenetet az új idő és a szervezetet, hogy folytatni lehessen a működést. Kancho Harada írta az életrajzát Kancho Ashihara Hideyuki-nak “Élet Szava” címmel, és Kancho Harada folyamatosan vezető oktatója NIKO-nak még 3 évig.
Ahogy egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a néhai Kancho Ashihara Hideyuki elképzelései a jövőben nem valósíthatóak meg az új körülmények között, Kancho Harada lemondott a NIKO-ban betöltött tisztéről és 1998-ban megalakította saját szervezetét, melynek neve Josui.

Az inspirációt a néhai Kancho Ashihara Hideyuki elképzeléseinek valamint a jövőképnek és fáradhatatlan munkának a kombinációja adta és Kancho Harada bebizonyította, hogy ez nagyon sikeres. Matsuyama területén egyedül Josui működik jelenleg 22 dojo-val. Ők terjesztik más régiókban is Japánban és az újabb években a nemzetközi terjeszkedés is beindult.

A Josui Nemzetközi Karate Szervezet eszközei :

 1. Szerény ismerete minden haladó Ashihara kata-nak, mind a Goshin, Buki és Enshin sorozatoknak.
 2. Nem profit orientált szervezet. Nincsenek olyan dolgok, mint regisztrációs díj vagy éves díj.
 3. Josui biztosítja a versenyzési lehetőséget Japánban valamennyi tagjának és a tengerentúlon is. Az élet  álma, hogy sok ambiciózus sportoló legyen.
 4. Kancho Harada beszél és ír angolul. Minden kérdést megvizsgál majd gyorsan válaszol.
 5. A Josui vezetője, Kancho Harada egy csendes és egészséges családi élet él, ezáltal szolgál jó példaként a fiatal tehetségeknek.

Kancho Hiroshi Harada can be reached at: hiryu@cnc.e-catv.ne.jp

OSU, Shihan Jens Bjerrekaer, Viborg Karate School, Denmark